Życiodajna witamina C – odtruwające działanie witaminy

Z chemicznego punktu widzenia witamina C – to kwas askorbinowy, E300, pochodzący z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest to związek chemiczny potrzebny, niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych.
Dla ludzi jest on witaminą, co oznacza, że musi być dostarczany w pożywieniu.
Już od dziecka uczymy się o tym, jak ważną funkcję pełni ona w życiu człowieka. Rodzice namawiają nas na dodawanie cytryny do herbaty, gdy czeka nas wyprawa zimą i jesteśmy narażeni na chorobę. Jest to bardzo dobre posunięcie, ponieważ witamina C wzmacnia odporność organizmu. Ponadto ma wiele innych, korzystnych właściwości – wpływa dobrze na skorę, układ nerwowy i serce. Zapobiega również rozwojowi choroby nowotworowej, ponieważ usuwa wolne rodniki. Dodatkowo wspomaga gojenie się ciężkich ran, odleżyn. Jest ten konieczna do procesu wchłaniania się żelaza oraz wapnia w naszym organizmie.

ODTRUWAJĄCE DZIAŁANIE WITAMINY – czy witamina C usuwa metale ciężkie ?

Witamina C ma działanie odtruwające i oczyszczające. Witamina C usuwa metale ciężkie.
W środowisku, w którym żyjemy występuje mnóstwo toksycznych metali, czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo ich wdychamy i jak zły wpływ mają one na nasze funkcjonowanie. Witamina C wiąże je i neutralizuje. Są to, np. ołów czy kadm. Ponadto wiele osób nosi w zębach plomby, zawierające rtęć, zupełnie nie zdając sobie sprawy z zagrożenia. Ów cudowny związek chemiczny pozwala nam pokonać jej szkodliwość.
Witamina C jest przeciwutleniaczem – co za tym idzie – wspomaga walkę ze skutkami zanieczyszczeń środowiska, które możemy odczuwać w swoim organizmie.

Niedobór

witaminy C niesie ze sobą wiele niedogodności, m. in. zmęczenie, ogólne osłabienie, bolesność mięśni czy spadek odporności. Na szczęście jej niedobory występują stosunkowo rzadko.

Źródła

witaminy C:
– owoce i warzywa, np. pomidory, nać pietruszki, cytryna, papryka, brokuły, truskawki, kiwi, maliny, gruszki, jabłka, banany, orzechy włoskie,
– rokitnik,
– pokrzywa,
– owoce jarzębiny,
– nabiał (niewielkie ilości),
– ryby (niewielkie ilości),
– mięso (niewielkie ilości).
REASUMUJĄC – witamina C jest bardzo cenną, ważną dla naszego organizmu substancją, która chroni nas przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz licznymi chorobami np. nowotworami. Warto zadbać o prawidłowe odżywianie, by zapewnić naszemu ciału niezbędną do życia, niezastąpioną witaminę C, warto w swoim jadłospisie uwzględnić wyżej wymienione warzywa, owoce, urozmaicić dietę o pokrzywę czy rokitnik. Istnieje również możliwość suplementacji owej witaminy, w postaci tabletek czy kapsułek.