Te cztery warzywa powinniśmy jeść częściej.

Wszystkie warzywa są zdrowe, a różnorodność jest dobra, ale niektóre warzywa zawierają więcej składników odżywczych niż inne. Warzywa, o których mowa w tym artykule mają szczególnie wysoką zawartość kilku witamin i minerałów, a ponadto zawierają wiele innych bioaktywnych związków roślinnych typu fitochemikalia i przeciwutleniacze. Mogą zdziałać cuda dla zdrowia.

Brokuły to bomba witaminowa.

Pierwsze warzywo, które powinniśmy jeść częściej to brokuły. Trzy małe bukiety tej zielonej bomby witaminowej zawierają więcej witaminy C niż pomarańcza, a jedząc dużo brokułów wzmacniasz układ odpornościowy, zmniejszasz ryzyko raka przewodu pokarmowego i prostaty. Brokuły są również skutecznym sposobem leczenia wrzodów żołądka i opóźniają rozwój demencji.

Pomidory zawierają dużo przeciwutleniaczy.

Kolejnym super warzywem jest pomidor, który zawiera jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy natury – likopen. Badania wykazały, że likopen może hamować rozwój raka – zwłaszcza raka prostaty – i zmniejszać ryzyko udaru. Pamiętaj też, aby jeść skórkę pomidora, ponieważ w skórce znajduje się najwięcej likopenu. Zaleca się spożywanie pomidorów przynajmniej cztery razy w tygodniu, dobrze jest też jeść te warzywa w postaci zup na bazie pomidorów, sosów i innych potraw.

Marchew zawiera dużo beta-karotenu.

Kolejnym kolorowym superwarzywem jest marchewka. Na początku może wydawać się solidna, ale znajduje się na szczycie listy najczęściej spożywanych warzyw, więc jest to warzywo, które lubimy. Beta-karoten, który nadaje warzywom ładny kolor, ma silne działanie przeciwutleniające i może być przekształcany w organizmie w witaminę A. Ta witamina jest dobra dla wzroku i skóry, a ponadto marchew zawiera dużo błonnika pokarmowego, który jest dobry na trawienie.

Powinniśmy jeść więcej cebuli.

Ostatnim warzywem, o którym warto pamiętać, jest często cebula, a tutaj liczą się wszyscy członkowie rodziny – także por i czosnek. Cebula może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i zmniejszyć ryzyko kilku rodzajów raka. Cebula przyczynia się również do korzystnej flory jelitowej, zmniejsza poziom stanów zapalnych w organizmie i ma działanie bakteriobójcze.