Przepis na bakłażanową pizzę.

Zbliża się weekend, zaprosiłeś znajomych, ale nie masz pomysłu, co dobrego mógłbyś im przygotować? Bakłażan a la pizza to może być twoje popisowe danie, jeśli tylko zapoznasz się z naszym przepisem i trochę postarasz w kuchni.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • Około 3 łyżki oliwy z oliwek

Na ciasto:

  • Opakowanie szybko działających drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g startej mozzarelli
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki

Przygotowanie:

 

Pieczony bakłażan:

Bakłażan pokroić w krążki o grubości 1 cm i ułożyć w 1 warstwie na pokrytej folią dużej blasze do pieczenia. Lekko posmaruj olejem z obu stron i dopraw solą. Podsmaż do zarumienienia i miękkości, 3 do 8 minut z każdej strony.

Ciasto:

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Zmiksuj mąkę i sól w robocie kuchennym. Dodaj olej i zmiksuj. Przy uruchomionym silniku dodać od razu całą mieszaninę drożdży, miksując, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zagnieść na lekko posypanej mąką powierzchni 5 minut. Włożyć do dużej naoliwionej miski i obtoczyć. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryty folią, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, 1 do 1 1/4 godziny. Gdy ciasto rośnie, umieść kamień do pizzy na najniższej półce piekarnika (usuń pozostałe ruszty) i rozgrzej piekarnik do 260 ° C.
Posyp ciasto mąką na posypanej mąką powierzchni, a następnie uformuj i rozciągnij w okrąg. Obficie posyp mąką skórkę piekarza i ostrożnie przełóż do niej ciasto. Jeśli ciasto się przyklei, podnieś je i posyp mąką.

Złóż pizzę:

Wymieszaj sery i posyp 1/4 ciasta. Przykryj bakłażanem, nałóż na niego i posyp pozostałym serem. Rozgrzej olej na małej patelni na umiarkowanym ogniu, aż będzie gorący, ale nie wędzony, następnie podsmaż czosnek i czerwoną paprykę, mieszając, aż będą pachnące, przez 30 do 40 sekund. Rozłóż łyżką równomiernie na bakłażanie.
Wyrównaj dalszą krawędź skórki z dalszą krawędzią kamienia i skórką pod kątem. Gdy krawędź pizzy dotknie kamienia, szybko odciągnij skórkę, aby przenieść ją na kamień (nie przesuwaj pizzy) i piecz, aż ciasto będzie kruche i zrumienione, 12 do 15 minut. Wsuń skórkę pod pizzę, aby wyjąć z piekarnika.