Muffiny czekoladowe – z jakimi dodatkami je serwować?

Wilgotne i pełne aromatu muffiny czekoladowe to świetny wybór na deser do popołudniowej kawy. Jednak od czasu do czasu, warto urozmaicić ich smak ciekawymi dodatkami. Zastanawiasz się, z czym serwować babeczki? Sprawdź!

Owocowa bita śmietana

Nie ma lepszego połączenia niż czekolada z owocami. Jednak zamiast sięgać tylko po świeże dodatki, zaserwuj je pod postacią, np. bitej śmietany.

Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, takich jak zimna śmietanka kremówka 30% lub 36% i mus zrobiony z owoców. Najlepiej sprawdzą się maliny, ale z powodzeniem możesz sięgnąć również po jagody lub truskawki. Następnie wystarczy, że ubijesz śmietankę na wysokich obrotach, pod koniec dodasz odpowiednią porcję musu i wszystko delikatnie połączysz.

Owocowa chmurka doda muffinom czekoladowym świeżości i lekkości. To świetny wybór, np. na lato!

Kolorowy krem z mascarpone

Muffiny czekoladowe wyróżniają się wilgotną konsystencją i mocnym aromatem kakao. Aby zrównoważyć ten smak, sięgnij po słodki i aksamitny krem z mascarpone.

Do jego zrobienia potrzebujesz taką samą ilość schłodzonej śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz odrobiny cukru pudru. Umieść wszystkie składniki w misie i zmiksuj całość na średnich obrotach, aby masa stała się kremowa i sztywna. Na koniec dodaj barwnik w ulubionym kolorze. Do czekoladowych muffinek świetnie pasuje, np. niebieski.

Gotowy krem umieść w lodówce na 15 minut, aby stężał, a następnie przełóż go do rękawa cukierniczego i stwórz na babeczkach finezyjne dekoracje. Na koniec posyp muffiny pokruszonymi ciastkami czekoladowymi. Masa po nałożeniu zachowuje swój kształt, dzięki czemu babeczki cały czas wyglądają efektownie na stole.

Słodka polewa czekoladowa

Twoje muffinki czekoladowe wyszły nieco mało słodkie? A może podczas przygotowywania deseru zapomniałeś o cukrze? Gorzki smak kakao doskonale zrównoważy słodką polewę przygotowaną z białej czekoladowy, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnego lukru.Aby ją przygotować sięgnij po dwa składniki – białą czekoladę i śmietankę kremówkę 30%. Słodki składnik rozpuść w kąpieli wodnej, a kiedy czekolada będzie płynna, dodaj do niej śmietankę i podgrzewaj, aż zacznie parzyć w palec. Gorącą polewę wylej na muffinki i pozostaw do zastygnięcia. Pyszny deser jest gotowy!

Zadbaj o pyszne dodatki, a babeczki czekoladowe z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom!