Parzenie kawy w kawiarce – o czym pamiętać?

Kawiarka to sprzęt kuchenny, który zyskuje coraz większą popularność w kręgach miłośników kawy. Co na to wpływa? Jakie są zalety kawiarki i zasady jej używania do parzenia kawy w warunkach domowych?

Co to jest kawiarka?

We Włoszech w latach 30. ubiegłego wieku wynaleziono kawiarki – proste urządzenia ciśnieniowe w postaci efektownego, niewielkich rozmiarów czajniczka ze specjalnie skonstruowanym dnem. Taki czajniczek wypełnia się wodę oraz zmieloną kawą, a następnie ustawia na gazie bądź na indukcji. Ciśnienie, które wytworzy się w komorze kawiarki, będzie powodowało zaparzanie się jej zmielonych ziarenek, a z czajniczka będzie można wówczas nalewać czysty napar bez dodatków – czyli espresso. Dziś niemal każda szanująca się kafeteria używa właśnie kawiarek do przygotowywania bazy pod wiele różnych gatunków kawy. Niektórzy twierdzą, że dzięki temu ten napój smakuje naprawdę wybornie!

Jak zaparzać kawę w kawiarce?

Ważne jest, aby do zaparzania kawy wybrać wodę miękką – doskonale sprawdzi się tutaj ta przefiltrowana przez specjalny dzbanek. Należy wypełnić nią zbiornik na wodę, bez przelewania, oraz złączyć go ze zbiornikiem na kawę, usypaną tak, aby ziarenka nie wysypywały się poza krawędź. Kawiarkę ustawia się na średnim ogniu i gotuje nie dłużej niż 5 minut. Dzięki temu kawa nie będzie przeparzona – to jedno z kryteriów, które ją dyskwalifikuje według najlepszych baristów. Gdy tylko usłyszysz charakterystyczne bulgotanie, wyłącz ogień i rozlej gotową kawę do filiżanek. Gdy nalejesz jej odpowiednią ilość, możesz uzupełnić zawartość cukrem czy spienionym mlekiem, w takich proporcjach jak lubisz.

O czym pamiętać parząc kawę w kawiarce?

Oprócz pamiętania o tym, aby nie zagotować kawy, lecz pozwolić na jej dokładne zaparzenie się, trzeba też wybrać właściwy gatunek kawy. Dobra palarnia kawy oferująca swoje produkty bardzo dokładnie oznacza ich parametry: kwasowość, moc, cremę, słodycz, goryczkę i inne. Określa też, który gatunek kawy – z uwagi na rodzaj palenia ziaren, ich specyfikę czy sposób przetwarzania – najlepiej nadaje się do kawiarki. Kupując kawę, warto więc zwrócić uwagę na to, w jakim stopniu będzie ona dobrze sprawdzała się w kawiarce. Niektóre kawy dużo lepiej pokazują swoje walory, gdy są zaparzane w ekspresie kolbowym, a inne – w przelewowym. Wszystko to wynika z tego, że każdy gatunek kawy lubi nieco inne traktowanie.

Nie da się ukryć, że kawa to dość kapryśny napój. Potrafi dać mnóstwo przyjemności z delektowania się jej aromatem, gdy jest świeża, prawidłowo zaparzona, ma w sobie dobrą przefiltrowaną wodę i właściwe proporcje ziaren. Może też niestety zniechęcić, gdy jest gorzka z powodu przeparzenia, zbyt mocna, zbyt słaba lub przygotowana z twardej wody. Wbrew pozorom sztuka parzenia dobrej kawy nie jest trudna. Trzeba jednak zapoznać się z jej charakterystyką, sposobami obsługi urządzeń do jej parzenia oraz nauczyć się wybierać gatunki, które zapewnią bogactwo smaku, mocy i aromatu, a przy tym będą odpowiednie do metody przygotowania, którą dysponujemy w warunkach domowych.