Najzdrowsze ryby na polskich stołach
Nie od dziś wiadomo, że ryby są niezwykle zdrowe. Podczas zakupów często decydujemy się na ryby oceaniczne lub wyjątkowo egzotyczne gatunki zapominając, że najzdrowsze dla nas są mięsa, które występują w lokalnym środowisku naturalnym. Polskie ryby są wyjątkowo zdrowe, bogate w kwasy tłuszczowe i niezwykle smaczne. Przedstawiamy 4 gatunki ryb, które warto regularnie przyrządzać!
1. Pstrąg
Pstrągi naturalnie występują w czystych rzekach i strumieniach, w szczególności w pobliżu górskich źródeł. Mięso pstrąga jest jasne, chude i niskokaloryczne. Ryby te zawierają dużą ilość kwasów DHA i omega, dzięki czemu konkurować mogą z tłustymi rybami morskimi. Pstrąg to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka oraz witamin m.in. witaminy E wpływającej na kondycję skóry oraz witaminy A, która pozytywnie oddziałuje na wzrok.
2. Karp
Karpie spożywane są przede wszystkim w trakcie Wigilii, jednak ryby te warto włączyć do swojego jadłospisu również w innych miesiącach. Karp jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które są niezwykle istotne dla właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Ta królewska ryba zawiera również wiele witamin z grupy B oraz ważne dla organizmu pierwiastki, takie jak żelazo, magnez i fosfor.
3. Dorsz
Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Posiada jasne i chude mięso, które jest niezwykle delikatne i neutralne w smaku. Mięso dorsza używane jest do przygotowania wielu typowych, regionalnych potraw – warto wypróbować choćby przepis na rybę w galarecie, rybę po grecku czy tradycyjną zupę rybną. Dorsz to świetne źródło aminokwasów oraz wielu witamin. Jest to również ryba lekka i niskokaloryczna, sprawdzi się w jadłospisie osób zmagających się z nadwagą.
4. Węgorz
Węgorze szczególnie popularne są na Mazurach – to właśnie w krainie jezior możemy skosztować najlepsze wędzone ryby. Węgorze to ryby bardzo tłuste, które są świetnym źródłem witaminy A oraz D. Szczególnie ta druga jest wyjątkowo ważna dla funkcjonowania ludzkiego organizmu – wpływa na odporność organizmu, poprawia samopoczucie oraz bierze udział w wielu ważnych procesach.